Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren hebben géén enkele dubbele binding. Ze verschillen in ketenlengte en worden op basis van lengte ingedeeld in “korte keten vetzuren“ (SCFAs), “medium keten vetzuren” (MCFAs) en” lange keten vetzuren” (LCFAs). Vaak wordt beweerd dat verzadigde vetten slecht zijn voor het cholesterol. Hierbij moet worden opgemerkt dat de verschillende verzadigde vetten verschillende eigenschappen hebben. Ze bestaan uit de atomen C, H en O.

Boterzuur

BoterzuurBoterzuur is een kort keten vetzuur (engels: Short-chain fatty acids, SCFA) met een zeer onaangename geur. Het komt voor in ranzig geworden boter. Het komt ook voor in sterk ruikende kaassoorten en in zweet. Het wordt ook in de dikke darm geproduceerd met anaerobe fermentatie van voedingsvezels door de darmbacteriën.
Boterzuur heeft een beschermend effect op dikkedarmkanker. Het remt en doodt dikke darmkankercellen en stimuleert de groei van gezonde darmcellen.

Capronzuur

CapronzuurCapronzuur wordt net als caprylzuur en caprinezuur vernoemd naar de geit (Capra). Capronzuur ruikt sterk naar geiten. Het heeft antimicrobiele eigenschappen waaronder antischimmel eigenschappen. Het komt voor in verschillende dierlijke vetten waaronder geitenmelk (1,5 tot 3 % in geitenmelk) en in kokosolie (0,5%).

Caprylzuur

CaprylzuurCaprylzuur wordt bij sommige bacteriële infecties gebruikt. De korte vetzuurketens kunnen de celwand van bacteriën instabiel maken. Daarnaast heeft caprylzuur anti schimmel eigenschappen. Het komt in bier voor, het geeft het bier een geit-achtige smaak. Verder komt het in zweet en zeep voor. Er zijn ook verschillende supplementen met caprylzuur beschikbaar die onder andere worden gebruikt bij candida infecties. Het komt voor in verschillende melkproducten (1,5 tot 3 % in geitenmelk), in kokosolie (7,8%) en palmpitolie (3.3%).

Caprinezuur

CaprinezuurHet komt voor in verschillende melkproducten (4 tot 7,5 % in geitenmelk), in kokosolie (6,7%) en palmpitolie (3,4%). Caprinezuur heeft ook antischimmel eigenschappen en is effectief tegen candida infecties

Laurinezuur

LaurinezuurLaurinezuur komt voor in palmpitolie (48%), kokosolie (48%), en verschillende melkproducten (moedermelk 6.2%, koemelk 2.9% en geitenmelk 3.1%). Laurinezuur heeft antimicrobiële eigenschappen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruikt kan worden bij acne.
Laurinezuur heeft het hoogste cholesterol verhogend effect van alle verzadigde vetzuren, maar laat hierbij vooral het “goede” HDL cholesterol stijgen. Hierdoor heeft laurinezuur een positief effect op de verhouding totaal cholesterol:HDL cholesterol. Laurinezuur heeft het meest positieve effect op de verhouding totaal cholesterol:HDL cholesterol van de verzadigde en (meervoudig) onverzadigde vetzuren. Een verhoogd LDL-cholesterol en verlaagd HDL cholesterol gehalte (hypercholesterolemie) geven een verhoogde kans op hart en vaat ziekten. De verhouding is belangrijker dan het totaal gehalte. Hoewel laurinezuur wel het cholesterol gehalte doet stijgen, heeft het een positief effect op de verhouding totaal cholesterol:HDL cholesterol. Daardoor is er veel discussie of laurinezuur een verlagend of verhogend effect heeft op hart en vaatziekten.

Myristinezuur

MyristinezuurMyristinezuur komt veel voor in Nootmuskaat olie (75%) en is ook vernoemd naar muskaatboom (Myristica fragrans). Myristinezuur was in dierproeven bij ratten effectief bij de behandeling van een vergrote prostaat.

Palmitinezuur

Palmitinezuur is het eerste vetzuur dat wordt geproduceerd tijden de vetzuur synthese en van welk langere vetzuren worden geproduceerd.
De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) claimt dat palmitinezuur het risico op het ontwikkelen van hart en vaatziekten verhoogd. Dit komt door het cholesterol verhogend effect van palmitinezuur. Een studie heeft aangetoond dat wanneer palmitinezuur wordt geconsumeerd samen met minimaal 4.5% van de totale energie aan linolzuur het cholesterol verhogend effect weer verdwijnt. Bevat de voeding echter transvet samen met palmitinezuur dan stijgt het slechte (LDL) cholesterol en daalt het goede (HDL) cholesterol.

Palmitinezuur

Stearinezuur 

In epidemiologisch en klinische studies blijkt stearinezuur een verlaging van het LDL cholesterol te geven vergeleken met andere verzadigde vetzuren. Dit wijst erna dat stearinezuur gezonder is dan andere verzadigde vetzuren.

Stearinezuur

Arachinezuur

Arachinezuur, ook wel eicosanoic acid genoemd, komt voor in pinda olie (1.1%–1.7%) en maïs olie (3%). De naam komt van het Latijnse Arachis (pinda).

Arachinezuur

 

Beheenzuur

Beheenzuur wordt slecht opgenomen door het lichaam. Beheenzuur heeft een cholesterolverhogend effect.

 Beheenzuur

 

Nieuws

Verzadigde vetzuren

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube