Niet Essentiële Aminozuren

Alanine (Ala of A)

Alanine is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. De stof komt voor als een wit poeder, dat goed oplosbaar is in water. Alanine wordt in het lichaam aangemaakt uit pyruvaat en vertakte apolaire aminozuren, zoals valine, leucine en isoleucine. Alanine is, na glycine, het meest eenvoudig
aminozuur. Het residu is een methylgroep en daarom wordt alanine geclassificeerd als een apolair aminozuur. Desondanks is het goed oplosbaar in water: de reden hiervoor is de aanwezigheid van de polaire amine- en carbonzuurfunctie.

Dierproeven hebben voor alanine een cholesterolverlagende werking aangetoond. Bij onderzoek bij mensen met CVS (chronischvermoeidheidssyndroom) werden verhoogde alanine waarden aangetoond en omgekeerd, dus lage, niveaus van tyrosine en fenylalanine.

 

Arginine (Arg of R)

Arginine is een van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol speelt bij het functioneren van spieren, bij de groei en bij de genezing door het afweersysteem te reguleren en ondersteunen. Het is ook belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid.
Voor volwassenen is arginine een niet essentieel aminozuur. Arginine kan door het lichaam zelf gemaakt worden in de ureum cyclus. Voor kinderen is het wel een essentieel aminozuur omdat kinderen veel meer arginine nodig hebben voor hun snelle groei dan volwassenen. De hoeveelheid arginine die uit de ureum cyclus gehaald kan worden is beperkt, daarom moet bij kinderen in hun dagelijkse voeding arginine aanwezig zijn.

Belangrijke bronnen van arginine.
Rauwe graanproducten, chocola en noten zijn belangrijke bronnen van arginine (in de eiwitten).

Eigenschappen van arginine.

 • Vergroot de weerstand. 
 • Bouwt spieren op en verbrandt vet door de schildklier te stimuleren tot grotere productie van groeihormoon. 
 • Bevordert de genezing van brandwonden en andere wonden. 
 • Helpt de lever beschermen en schadelijke stoffen onschadelijk maken. 
 • Verbetert het zaad bij mannen met zwak zaad. 
 • Arginine samen met lysine kan herpesaanvallen (blaasjes in de mond) beperken bij dragers van dit virus.
 • Nodig voor de biosynthese van creatine

Voorzichtig.

 • Voedingssupplementen niet innemen op de lege maag. 
 • Een dosis tot 1,5 g lijkt veilig te zijn. 
 • Neem niet te veel; dit kan psychische klachten, stofwisselingsstoornissen en diarree veroorzaken. 
 • Een hoge dosis kan gevaarlijk zijn voor kinderen.

 

Asparagine (Asn of N)

De naam werd afgeleid van asperge. Asparagine komt voor in onder andere asperges, zuivelproducten, vlees, vis, aardappelen, groenten, noten en zaden. Asparagine zou een bloedzuiverende werking hebben, en speelt het een belangrijke rol bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam. Asparagine nemen na het drinken van alcohol zou de afbraak van de alcohol versnellen, maar deze claim is twijfelachtig.

 

 

Asparaginezuur (Asp of D)

De stof komt voor als kleurloze schilferige of naaldvormige kristallen, die slecht oplosbaar zijn in water. Asparaginezuur is betrokken bij de vorming van glucose, de gluconeogenese. Aangezien asparaginezuur niet-essentieel is, hoeft het niet uitsluitend via de voeding te worden opgenomen. Asparaginezuur komt voor in spruitjes, havervlokken, avocado, asperges, suikerriet en melasse van suikerbieten.

 

 

Cysteine (Cys of C)

Cysteine voedt en stimuleert de oogspieren. Cysteine bevat zwavel, wat als antioxidant wordt beschouwd. Het beschermt het lichaam vermoedelijk ook tegen vervuilende stoffen. De exacte werking is nog niet bekend, maar het is wel bekend dat het samen met glycine en glutaminezuur deel uitmaakt van het tripeptide glutathion. Glutathion is belangrijk in het neutraliseren en detoxificeren van medicijnen, gifstoffen en vrije radicalen.
Cysteine is geen essentieel aminozuur. Dit betekent dat cysteine door het lichaam zelf gemaakt kan worden als het nodig is. Hiervoor is wel het essentieele aminozuur methionine.

Belangrijke bronnen van cysteine.
Eieren, vlees, en zuivelproducten zijn belangrijke bronnen van cysteine (in de eiwitten).

Eigenschappen van cysteine.

 • Kan beschermen tegen kopervergiftiging. 
 • Kan beschermen tegen vrije radicalen (antioxidante werking). 
 • Kan helpen bij herstel van schade door roken en alcohol. 
 • Kan helpen bij de behandeling van artritis. 
 • Kan helpen bij DNA-herstel. 
 • Nodig voor de biosynthese van taurine 

Voorzichtig.

 • Diabetespatiënten dienen geen cysteine supplementen te gebruiken, tenzij onder medische begeleiding. Bij een teveel aan cysteine kan uit cysteine door het lichaam pyrodruivezuur (pyruvaat) gemaakt worden. Uit pyrodruivezuur kan onder andere in de gluconeogenese glucose (suiker) worden gemaakt. 
 • Hoge dosis cysteine kan nierstenen veroorzaken, een hoge dosis vitamine C kan dit voorkomen. Neem het liefst cysteine supplementen in combinatie met een drie keer zo’n hoge dosis vitamine C.

 

Glutamine (Gln of Q)

Glutamine is een derivaat van glutaminezuur, dat geacht wordt te helpen bij drankzucht. De werkelijke voordelen van dit aminozuur zijn onbekend. Het advies is maximaal 1 gram per dag in te nemen tenzij onder dokters toezicht gebruikt.

Eigenschappen van glutamine.

 • Wordt geacht de zucht naar alcohol te verminderen. 
 • Kan de genezing van maagzweren versnellen. 
 • Kan depressie aanvallen helpen bestrijden. 
 • Kan de geest nieuwe energie geven. 
 • Kan helpen bij preventie en behandeling van ontstekingen van de dikke darm.

Voorzichtig.
Een dosis tot 1 gram per dag wordt als veilig beschouwd, gebruik hogere doseringen alleen onder medische begeleiding.

 

Glutaminezuur (Glu of E)

Glutaminezuur is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. De stof komt voor als een witte vaste stof, die slecht oplosbaar is in water. Het behoort niet tot de voor de mens essentiële aminozuren. Het is een toegestaan additief en bezit E-nummer E620. Zouten en esters van glutaminezuur worden glutamaten genoemd. Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors. Glutaminezuur komt voor in onder andere rundvlees, gevogelte, zalm, eieren, melk, walnoten, mais, tarwe, rijst, tomaten en erwten.

 

 

Glycine (Gly of G)

Glycine wordt beschouwd als het eenvoudigste aminozuur met diverse eigenschappen die nog onderzocht worden.
Dit aminozuur speelt een rol bij de productie van hormonen en helpt bij de opbouw van een sterk immuunsysteem. Glycine maakt energie in het lichaam vrij voor de opbouw van lichaamscellen.

Belangrijke bronnen van glycine: Rund-, varkensvlees, wild, gevogelte, tarwekiemen, pinda’s en sesamzaad (in de eiwitten).

Eigenschappen van glycine.

 • Kan helpen bij de behandeling van lage hypofyse functie. 
 • Kan gebruikt worden bij de behandeling van spastische bewegingen, vooral bij patiënten met MS.
 • Kan helpen in de behandeling van progressieve spierdystrofie. 
 • Wordt gebruikt tegen hypoglycaemie, omdat het de afgifte van glucagon stimuleert dat weer glycogeen mobiliseert dat als glucose in het bloed terechtkomt. 
 • Nodig voor de biosynthese van creatine.

Voorzichtig.

 • Geadviseerd wordt dit aminozuur niet als supplement te gebruiken, tenzij onder medische begeleiding. 
 • Doses onder de 1 gram worden veilig geacht, verder onderzoek is nog gaande.

 

Histidine (His of H)

Histidine is een van de onbekendere aminozuren. Zijn rol in ons lichaam is nog niet helemaal bekend.
Histamine wordt in het lichaam gevormd uit histidine door een decarboxylering. Men onderzoekt nog de mogelijke werking van histidinesupplementen. Wordt gebruikt bij artritispatiënten, die een ongewoon lage concentratie van dit aminozuur in hun bloed hebben.

Eigenschappen van histidine.

 • Wordt gebruikt bij artritispatiënten, die een ongewoon lage concentratie van dit aminozuur in hun bloed hebben. 
 • Kan de activiteit van T-cellen uit ons immuunsysteem versterken.

Dosering: Maximaal 150 mg per dag, tenzij onder medische begeleiding.

 

Proline (Pro of P)

Proline is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren.

Proline heeft een uitzonderlijke structuur: Het stikstofatoom zit vast in een ring en bindt slechts één waterstof. Proline is daarom eigenlijk een speciale vorm van aminozuren, een iminozuur. Omdat deze stikstof vastzit in een ring zorgt een proline-‘aminozuur’ in een aminozuursequentie voor een meer rigide eiwitstructuur. Bijgevolg heeft proline ook geen amidegroep die een H-brug kan vormen. De ‘staart’ van proline is gematigd polair. Verder is er nog geen verdere informatie over dit   aminozuur.

 

Serine (Ser of S)

Serine is een precursor voor sphingosine. Sphingosine is een intermediair bij de synthese van sphingolipiden. Deze lipiden zitten in het membraan van cellen. De stof komt voor als wit kristallijn poeder, dat goed oplosbaar is in water. De kristallen zijn naaldvormig en bezitten een zoete smaak.

 

 

 

Tyrosine (Tyr of Y)

Tyrosine is een niet essentieel aminozuur, dit betekent dat het lichaam dit zelf kan maken als het nodig is. Tyrosine kan namelijk door het lichaam gemaakt worden uit het essentieel aminozuur fenylalanine wanneer deze voldoende aanwezig is. Tyrosine is betrokken als bouwstof bij de productie van belangrijke neurotransmitters zoals adrenaline, noradrenaline en dopamine in de hersenen en schijnt hierdoor het energieniveau te verhogen en de gevolgen van stress (via dopamine) te verlagen. Adrenaline heeft onder andere effect op het bloedsuikergehalte (het energieniveau). Tyrosine is ook een bouwsteen voor de productie van coenzym Q10. Coenzym Q10 is belangrijk voor de energie productie van de cellen. Tyrosine is ook een precursor van de hormonen thyroxine (tetraiodothyronine) en melanine (voor pigment).

Eigenschappen van Tyrosine.

 • Kan helpen stress te verminderen en de gevolgen van stress verlichten. 
 • Kan werken als antidepressivum. 
 • Kan gebruikt worden tegen de emotionele klachten. 
 • Kan helpen bij de behandeling en ontwenning van verslavende middelen.

Dosering.

 • Innemen met vruchtensap of water op een lege maag (niet samen met eiwitten zoals melk). 
 • Enkele deskundige menen dat het effectiever is als het samen met vitamine B6 (tot 25 mg) ingenomen wordt.

Voorzichtig.

 • Neem geen extra tyrosine indien u last van migraine hebt of mao-remmers gebruikt. 
 • Mensen met hoge bloeddruk of huidkanker dienen geen extra tyrosine te nemen zonder toestemming van hun arts.

 

 

Nieuws

Niet Essentiële Aminozuren

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube