Maltose

Maltose wordt ook wel moutsuiker genoemd. Mouten is het kunstmatig ontkiemen en (weer) drogen van granen. De granen worden eerst geweekt, dan gaar gestoomd en vervolgens gedroogd en geplet. Een voorbeeld hiervan is havermout. Maltose komt verder ook voor in bier als bestanddeel van gerst. Dit disacchariden is opgebouwd uit twee monosacchariden glucose. Deze glucose eenheden zijn verbonden met een alfa 1,4 binding. Maltose kan in onze spijsvertering worden afgebroken tot individuele glucose eenheden door het enzym maltase dat wordt geproduceerd in de dunnedarm. Maltase kan de alfa-(1-4)-binding hydrolyseren waardoor glucose vrijkomt. Glucose wordt daarna in de dunne darm opgenomen.

Het woord alfa, in de naam van de binding tussen de twee glucose eenheden, geeft aan dat de twee eenheden in een recht vlak liggen. De cijfers 1,4 betekenen dat de bindingen zich bevinden tussen de koolstofatomen 1 en 4.

Havermout

 

Nieuws

Maltose

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube