Gommen

Een gom is een natuurlijk polysacharide. Gommen worden gebruikt om de stroperigheid van een vloeistof te verhogen. Gommen worden nogal eens verward met harsen, maar verschillen ervan doordat gommen in water oplosbaar zijn. En hars oplosbaar is in alcohol

Gommen worden gebruikt als verdikker en stabilisator in onder andere levensmiddelen, cosmetica en technische producten als verf en lijm. Er zijn verschillende soorten gommen. Bijvoorbeeld Carrageen, Guargom, Arabische Gom, Tragacanthgom, Natriumalginaat, Xanthaangom.

Carrageen

Carrageen is een gecompliceerd mengsel van polysacchariden. Het is een natuurlijk product en wordt gewonnen uit bepaalde soorten zeewier afkomstig uit Europa, Amerika en Azië.

Molecularie structuur van verschillende Typen Carragenen

Carrageen wordt toegepast in zeer veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel en stabilisator. Carrageen moet als ingredient gedeclareerd worden met E-nummer 407 of 407a. Een bekende toepassing is bijvoorbeeld chocolademelk.

Gebruik van hoge concentraties carrageen kan leiden tot flatulentie.

Guargom

Guargom of guaran is het hoofdbestanddeel van het voedingsadditief guarpitmeel. Het is een polysaccharide (een galactomannaan) en wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant.

Guaran

 In de levensmiddelenindustrie wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator. Het wordt veel toegepast om de structuur van consumptieijs te verbeteren, waarbij het tevens zorgt dat het ijs minder snel smelt. Ook aan zachte kazen en roomkaas wordt het toegevoegd. Guarpitmeel bestaat voor driekwart uit voedingsvezel. Daardoor kun je er voeding meer volume mee geven, het is een vulstof. Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat guarpitmeel een positieve invloed heeft op de cholesterolspiegel.

Het is in de EU toegelaten als additief voor voedingsmiddelen met E- nummer: E412

Arabische gom

Arabische gom (gummi arabicum) is een product van bomen van het geslacht Acacia in het bijzonder de Acacia senegal (ook wel A. arabica of A. verek) en de Acacia seyal. Arabische gom is een harsachtige gom die vrijkomt als de schors van de boom is beschadigd. Andere namen voor Arabische gom zijn acaciagomhasbab-gom of kordofangom. De boom groeit in een gebied dat zich uitstrekt van West-Afrika tot en met het Arabisch schiereiland. Belangrijke producenten zijn Soedan, Tsjaad, Nigeria en Senegal.

Arabische gom lost langzaam op in water, en is enigszins hygroscopisch (wateraantrekkend). In zuivere vorm is de gom bruin, gelig tot vrijwel doorzichtig van kleur. Als het erg droog wordt, gaat Arabische gom brokkelen, als het vochtig is, wordt hij plakkerig.

Arabische gom bestaat voornamelijk uit polysacchariden met een paar uitlopers van glycoproteïnen. De polysacharide is grotendeels opgebouwd uit de monosacchariden arabinose, galactose en rhamnose. Doordat de proteïnedelen in tegenstelling tot wat gebruikelijk is hydrofoob zijn en het sacharide hydrofiel kan Arabische gom werken als emulgator. De gom is in principe eetbaar, hoewel hij verontreinigd kan zijn met micro-organismen. De Acacia senegal, met name uit de Soedanese regio’s Kordofan en Darfur leveren de lichtst gekleurde en daarom meest gewilde varianten van de Arabische gom.

Arabische gom wordt in voedingsmiddelen als additief gebruikt, namelijk als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator, bijvoorbeeld in kant-en-klare desserts, in dranken, in marshmallows en soortgelijk zacht snoep en in kwaliteitsdrop. Het bekende mint-snoepje Mentos en ook Tic-tac en Läkerol bevatten Arabische gom. De toepassingen lijken op die van gelatine, maar Arabische gom is ook door vegetariërs te eten.

Het heeft E-nummer: 414

MarshmallowMentos Gom

Tragacanthgom

Tragacanthgom, ook tragantgom of tragant genoemd, is een gedroogde gom afkomstig van Astragalus-soorten, waaronder de Astragalus gummifer Labill, die in Azië voorkomen. Het wordt bekomen door een inkeping te maken in de wortel, stam of takken en het afgescheiden exsudaat (is een vloeistof die vanuit het vaatstelsel van een organisme lekt naar de buitenwereld of naar een lichaamsholte) op te vangen en te malen. In water zwelt het op tot een zachte, stijve, bijna doorschijnende gel. Het bestaat hoofdzakelijk uit hoogmoleculaire polysacchariden, die bij hydrolyse ( is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water) worden omgezet in galacturonzuur, galactose, arabinose, xylose en fructose.

Tragantgom is een voedingsadditief dat zonder maximumhoeveelheid (quantum satis) toegelaten is in de Europese Unie, met E-nummer 413. Het wordt gebruikt als vulstof, verdikkingsmiddel, geleermiddel of stabilisator.

Natriumalginaat

Natriumalginaat is het natriumzout van alginezuur. Het is een hydrofiel polymeer dat gemaakt wordt uit bruine algen. Het is verkrijgbaar in poedervorm en wordt na mengen met de juiste hoeveelheid water een gel. Natriumalginaat wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel.

Natriumalganaat

Natriumalginaat heeft E-nummer: E401

Xanthaangom

Xanthaangom is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere stroperigheid te krijgen. Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten.

Xanthaangom

 Het E-Nummer van xanthaangom is E415 en de gom is geaccepteerd als veilige voedseltoevoeging in Europa en Amerika.

Nieuws

Gommen

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube