Fructose

Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, wordt veel gevonden in fruit en maakt deel uit van honing. Fructose smaakt zoeter dan glucose. Fructose is een suiker dat uit zes koolstof atomen bestaat. Deze koolstofatomen liggen in een ring. Dit geeft een symmetrisch molecuul van vier koolstof atomen in een ring en twee koolstof atomen aan beide kanten van de ring.

FructoseFructose intolerantie

Fructose wordt beduidend minder goed opgenomen door de dunne darm dan glucose. Ongeveer 1/3 (30-40%) van de mensen uit Europa hebben fructose intolerantie wat betekend dat fructose nog moeilijker wordt opgenomen. Bij fructose intolerantie kan minder dan 25 g fructose per maaltijd worden opgenomen, terwijl dit zonder fructose intolerantie tussen de 25 en 50 g per maaltijd ligt. Niet opgenomen fructose gaat naar de dikke darm en kan dan door de darmbacteriën gefermenteerd worden. Dit fermenteren zorgt voor gassen (waterstof, koolstofdioxide en methaan) en vetzuren in de dikke darm wat darmklachten als een opgezwollen buik, winderigheid, buikpijn, diarree en obstipatie kan veroorzaken. Het kan ook een verminderde opname van tryptofaan, foliumzuur en zink tot gevolg hebben wat weer kan leiden tot depressie. Het vermijden van fructose in het dieet is tot nu toe de enige remedie.

Various fruits isolated on the white background

…….Lekker en gezond, maar te veel fruit kan wel leiden tot suikerdiarree…….

 

Nieuws

Fructose

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube