Fructaan

Een fructaan is een polymeer van fructosemoleculen met één saccharosemolecuul. Ze komen onder andere voor in chicorei, artisjok, asperge, prei, uien yacön, tarwe en sommige bacteriën.

Inuline Fructaan

Naar de bindingsplaats van de fructosylresten aan het saccharose molecuul worden drie fructaantypen onderscheiden:

  • 1-Kestose: Inuline: – lineaire fructanen meestal gebonden met β(2→1) glycosidische bindingen. Ze komen voor bij de plantenorden Asterales, Boraginaceae en Dipsacales.
  • 6-Kestose: Levan of phleine – lineaire fructanen meestal gebonden met β(2→6) glycosidische bindingen. Ze komen voor bij enkele groepen bacteriën.
  • Neokestose: Graminan – vertakte fructanen gebonden met beide β(2→1) en β(2→6) glycosidische bindingen. Ze komen voor bij de plantenorden Lilialen.

Fructanen

Inuline verwijst naar een groep fructosehoudende polysacchariden (fructanen), bestaande uit een keten van drie tot maximaal honderd monosaccharide-eenheden (fructosemoleculen). De ketens kunnen vertakt of recht zijn en hebben aan het eind van de keten een glucosemolecuuInuline wordt niet vanuit de dunne darm opgenomen, omdat de mens het nodige enzym mist om de beta-(2-1)- fructaanverbindingen af te breken waarmee de verschillende fructose-eenheden met elkaar zijn verbonden. In de dikke darm zijn enkele groepen bacteriën aanwezig die dat enzym inulinase wel bezitten. Daardoor vindt daar groeistimulatie plaats van groepen darmbacterien die inuline kunnen afbreken, waaronder sommige bifidobacteriën en diverse andere soorten. Daarbij worden diverse organische zuren geproduceerd, zoals melkzuur, barnsteenzuur, boterzuur, propionzuur en azijnzuur. Andere afbraakproducten zijn waterstof, koolstofdioxide, evenals andere gassen die bij daarvoor gevoelige personen tot flatulentie kunnen leiden.

Met name de verzuring bemoeilijkt het overleven van enkele pathogene (Een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong) groepen bacteriën (verhoogt de kolonisatieresistentie*).

Inuline en oligofructose zijn in staat de bifidoflora te stimuleren. Om deze reden worden inuline en oligofructose onder de zogenoemde prebiotica ondergebracht.

* De term kolonisatieresistensie wordt gebruikt voor de mate waarin autochtone bacteriën, zoals de bacteriën in de darm en op de huid, weerstand kunnen bieden tegen nieuw koloniserende bacteriën. De resistentie wordt vooral gevormd door competitie voor voedingsstoffen, groeiruimte en aanhechtplekken op de darmwand. De nieuwe bacteriën kunnen zowel pathogeen als niet-pathogeen zijn. Als de kolonisatieresistensie laag of niet aanwezig is kan dit sterke invloed hebben op de afweer van het organisme.

 

Nieuws

Fructaan

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube