Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (eng: MUFA, MonoUnsaturated Fatty Acid) hebben één enkele dubbele binding.
Twee voorbeelden van enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden hieronder beschreven.

Palmitoleïnezuur

PalmitoleinezuurPalmitoleïnezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur met zestien koolstofatomen in een onvertakte keten.  Palmitoleïnezuur komt voor in dierlijke weefsels, vooral in de lever. Het is ook een bestanddeel van veel plantaardige en dierlijke vetten en oliën; onder meer de olie van macadamianoten en duindoornbessen bevat er veel van. De verzadigde vorm van palmitoleïnezuur is palmitinezuur. De biosynthese van palmitoleïnezuur gebeurt door het enzym delta-9 desaturase dat palmitinezuur omzet in palmitoleïnezuur. De molecuulformule van palmitoleïnezuur is C16H30. De onverzadigde verbinding bevindt zich tussen het zevende en achtste koolstofatoom, te tellen vanaf de “staart” van het molecule; vandaar dat het een ω-7-vetzuur is. 

Oliezuur

Oliezuur komt voor in veel dierlijke en plantaardige vetten. Oliezuur is het meest vertegenwoordigde vetzuur in menselijk vetweefsel. Oliezuur heeft een totaal cholesterol en LDL (slecht) cholesterol verlagend effect vergeleken met verzadigde vetzuren zoals palmitinezuur. Vetten met een hoog gehalte aan oliezuur zoals olijfolie worden daarom aanbevolen in een dieet ter verlaging van het risico op hart en vaatziekten.

Oliezuur (cis-9-octadeceenzuur) of oleïne is het belangrijkste onverzadigd vetzuur met één dubbele binding. Het is aanwezig in dieren en groenten, en heeft als brutoformule C18H34O2. Palmolie, rijstolie, olijfolie en pindaolie bevatten veel oliezuur. Een zout of ester van oliezuur wordt aangeduid als oleaat. Vanuit het oogpunt van de ω-onverzadigde vetzuren valt het in de groep ω-9 zuren.

  • Oliifolie bestaat voor 55 tot 80% uit oliezuur
  • Rijstolie bestaat voor 42,5% uit oliezuur
  • Druivenpitolie bestaat voor 15 tot 20% uit oliezuur

Stearinezuur is de verzadigde vorm van oliezuur. Elaïnezuur is de trans-vorm van oliezuur.

Oliezuur

 

Nieuws

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube