Alles over Vetten

Vetten, zoals triglyceriden, zijn energierijke stoffen bestaande uit glycerol en drie vetzuurmoleculen. Vetten fungeren als energiemoleculen, als bouwstenen (in celmembranen), als doelzoekende moleculen (vetzuren kunnen zich hechten aan eiwitten en ze zo naar de voor hun bestemde plaatsen in membranen gedirigeerd) en als boodschappermoleculen (omzettingsproducten van vetzuren fungeren als hormonen en als intracellulaire boodschappermoleculen). Vetten worden vaak ingedeeld in verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Dierlijke vetten zijn vaak verzadigd en zijn bij kamertemperatuur meestal in vaste vorm (bijvoorbeeld roomboter). Onverzadigde vetten zijn meestal van plantaardige oorsprong en vaak vloeibaar bij kamertemperatuur. Bepaalde omega-3 en omega-6 onverzadigde vetzuren zijn essentiële vetten, wat betekend dat we deze vetten dagelijks in ons dieet nodig hebben omdat we ze niet zelf kunnen maken (net zoals de vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Verzadigde vetten kunnen wel door de mens gemaakt worden.

Vetten en het cholesterol gehalte 
Een claim die vaak wordt herhaald is dat onverzadigde vetten een cholesterol verlagend effect hebben en verzadigde vetten een cholesterol verhogend effect. Het is echter niet zo simpel en kort door de bocht als dit klinkt. Er zijn vele verschillende verzadigde vetten en vele verschillende soorten onverzadigde vetten. Al deze verschillende vetten hebben elk een individueel verschillend effect op het cholesterol niveau. Daarnaast is het ook belangrijk wat het effect is op HDL/LDL (goede/slechte) cholesterol en niet alleen op het totale cholesterol gehalte. In de verzadigd/onverzadigd vet discussie ten opzichte van het effect op het cholesterol gehalte in het bloed is een derde nog veel belangrijke factor van belang en dat is het alom bewezen slechte transvet. Transvet laat naast nog andere negatieve effecten, het HDL (goede) cholesterol dalen en het LDL (slechte) cholesterol stijgen.

Voor het verbeteren van de gezondheid is het voor iedereen belangrijk geen transvet te eten en voor bijna iedereen belangrijk meer omega-3 vetzuren te consumeren.

Nieuws

Alles over Vetten

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube