Alles over Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn een onontbeerlijk bestanddeel van ons voedingspatroon. Ze bestaan uit cellulose en andere onverteerbare stoffen en uit pectine en gom. In de mond zorgen voedingsvezels bij het kauwen dat de tanden worden geschuurd, zodat vorming van tandplak wordt tegengegaan. Ook zorgen voedingsvezels ervoor dat voedingsmiddelen goed gekauwd moeten worden. Daardoor ontstaan er kleinere brokken voedsel waarop de enzymen beter kunnen inwerken. Ze hebben invloed op de opname van glucose in het bloed. Zij voorkomen dat er te snel te veel glucose in het bloed wordt opgenomen. Ook kunnen ze water aan zich binden en zorgen er zo voor dat de ontlasting in de dikke darm omvangrijker, zachter en smeuïger wordt. Daarnaast zorgen voedingsvezels ervoor dat de ontlasting sneller het lichaam verlaat maar ook geven ze een verzadigingsgevoel in de maag, waardoor ze goed toepasbaar zin in vermageringsdiëten.

De bijkomende positieve effecten van voedingsvezels zijn dat ze obstipatie (= verstopt zitten) kunnen voorkomen. Vervolgens komt er geen langdurige grote druk op de dikke darmwand te staan, vanwege de versnelde voortbewegingen van de ontlasting. Daardoor is er minder kans op beschadiging van de dikke darmwand. Door de zachte ontlasting, die vlot uitgescheiden kan worden, ontstaan er geen druk op de bloedvaten in het onderste deel van het lichaam. Dit voorkomt het ontstaan van aambeien en spataderen. Door de snelle doorgang van voedselresten bestaat er minder gevaar voor vorming van giftige stoffen, en al aanwezige gifstoffen worden sneller verwijderd.

Een voedingspatroon met te veel vezels kan de opname van belangrijke sporenelementen bij de spijsvertering belemmeren. Bijvoorbeeld magnesium, ijzer, calcium en zink. Van magnesium is wel bekend dat een overmaat aan voedingsvezel problemen met resorptie kan geven. Voor de anderen gaat het niet zozeer om de hoeveelheid vezels maar om fytinezuur, dat in graan producten voorkomt.
Neem een goed multivitaminen- en mineralen supplement als u uw vezelinname aanzienlijk verhoogt.

Voedingsvezels

 

Nieuws

Alles over Voedingsvezels

AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports

Vanaf 1 oktober 2017 wordt AvB Voedingsadvies onderdeel van AvB Sports. De voedingspraktijk zal zelfstandig blijven bestaan. AvB Sports wordt een sportcentrum waar zeker plaats is voor voeding. De officiële opening van AvB Sports zal zijn in januari 2018.

Volgt u ons al op
SOCIAL MEDIA? start direct en blijf altijd op de hoogte
van het laatste nieuws en tip!

Facebook Youtube